Att leva det fria livet

En fri kvinnas bekännelser: Jennifer Fox och några av alla kvinnor hon möter på sina resor. Fr vä: Amy, Kaltouma, Caroline, Pat, Amina. Jennifer och Theresa. Foto: A. Teuissen

Otrohet, multipla orgasmer, yrkesliv, moderskap och kärlek. En fri kvinnas bekännelser är ett sex timmar långt självbiografiskt kraftprov där filmaren öppet delar med sig av sitt eget turbulenta liv. Vad innebär det att vara en fri kvinna? Med utgångspunkt i sitt eget liv undersöker den uppmärk-sammade amerikanska dokumentärfilmaren Jennifer Fox kvinnors villkor och sexualitet världen runt. Dokumentärserien har redan belönats med många priser på dokumentärfilmsfestivaler runt om i världen.

Jennifer Fox har haft intima samtal med olika kvinnor vid deras köksbord över hela jorden. Hon har filmat i över fyra år i 17 länder och genom hennes speciella kamerateknik som hon kallar "passing the camera”"har hon lyckats skapa en nära och öppen atmosfär vid sina möten.

Det är en enkel teknik som går ut på att Jennifer skickar kameran mellan sig själv och den eller de kvinnor hon träffar och pratar med. Eftersom Jennifer delar med sig av sina egna tankar och problem framför kameran får kvinnorna förtroende och mod att också våga öppna sig.

För tittaren kan det nästan kännas som att tjuvlyssna på privata samtal som handlar om allt från onani och multipla orgasmer till yrkesliv och moderskap. En fri kvinnas bekännelser skildrar kvinnliga samtal, men är också en självbiografisk dokusåpa om sexuella, romantiska och yrkesmässiga äventyr. Det är dessutom en sociopolitisk undersökning om vad det innebär att vara kvinna idag.

En fri kvinnas bekännelser hade nyligen tv-premiär i Danmark, där den fick strålande recensioner. Mycket fina recensioner fick filmen också i USA där den fortfarande går på bio. ”Miraculous! A globetrotting highbrow soap opera.”, skrev John Anderson i Variety. ” […] an addictive soap about sexuality and sisterhood.”, skrev New York Times. Dokumentärserien är en unik amerikansk-dansk samproduktion och Sveriges Television är en av medfinansiärerna. SVT hade också stort inflytande under redigeringsarbetet som leddes av dansken Niels Pagh Andersen, som bland annat klippt Emmy-nominerade ”Prostitution bakom slöjan”(2004).

Första delen:
Att leva det fria livet
Jennifer och hennes vänner som alla är 30+ lever det fria livet i New York. Mindy har just gjort slut med sin rockstjärne-pojkvän (men de har fortfarande sex), bluessångerskan Pat får reda på att hon har en hjärntumör och L´Dawn går igenom en sju år lång skilsmässa. Jennifer själv kämpar med sin stadga-sig-fobi. Hon är fri och singel och spenderar nästan all sin tid med att arbeta och flyga över hela världen. Hon har en hemlig älskare i Sydafrika och inleder även ett förhållande med Patrick från Schweiz. Plötsligt har hon förhållanden med två män samtidigt. Vad är det för konstigt modernt liv allihopa lever?

Torsdag 24 jul 2008 kl 20.00 En fri kvinnas bekännelser SVT2

Lämna ett svar