August -Kärlek. Vänskap. Konsten.

August SVT

Det är i mitten av 1870-talet, August Strindberg (Jonas Karlsson) är utfattig och har än en gång fått ”Mäster Olof” refuserad av Kungliga Dramatiska Teatern. Skuldindrivarna tar vad som finns av hans bohag och Strindberg är på randen att ta sitt liv. Han är explosiv och lever i kärlek och uppror, en modern människa med behov av att bli någonting stort. Han söker sitt öde. Men hur långt kan man kompromissa med drömmarna och idealen utan att förlora sin själ?

August har, till fadern Carl Oscars (Börje Ahlstedt) förtvivlan, avbrutit sina studier i Uppsala och får så småningom arbete som journalist på Dagens Nyheter. Omständigheterna för August samman med den gifta Siri von Essen (Linda Zilliacus) som kvävt sin önskan om skådespeleri, eftersom det inte passar sig för en friherrinna. August blir häftigt förälskad i Siri, en kärlek så förbjuden att Siris mor Bettie (Stina Ekblad) försöker få honom att lämna landet för att undgå skandal.

Dramat handlar också om Augusts vänskap med konstnären Olle Montanus (Jakob Eklund). Vissa går det bra för i gänget som de tillhör på Röda Rummet. Andra har det värre. Samtidigt som August dras allt djupare in i ett triangeldrama, ser han med förtvivlan hur det går utför med sin närmaste vän.

August har skrivits av Peter Birro, dramatiker och författare som gjort sig känd som en av landets kanske främste skildrare av det nya Sverige, nu senast hyllad för serien ”Upp till kamp”. För regi svarar Stig Larsson, poet, författare, dramatiker och regissör. För SVT har han både skrivit manus och regisserat förut, bland annat ”VD”, ”Kaninmannen” och senast Peter Birros pjäs ”Arbetarklassens sista hjältar”.

Dramaserien August är producerad i hd-format och sänds även i SVT HD.

Onsdag deb 26 december på SVT1 klocka 21.00

Lämna ett svar