Dansbandskväll i Allsång på Skansen

Amanda Jensen är en av gästerna hos Anders Lundin i kvällens program. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Dansband har aldrig känts hetare än nu och det vill Allsång på Skansen uppmärksamma genom att bjuda in dansbandskungarna Lasse Stefanz. Det blir nostalgi när Rock’n’roll 50 år med Little Gerhard, Rock-Ragge, Rock-Olga och Burken, intar scenen. Dessutom kommer Idoltvåan Amanda Jenssen, den musikaliske mångsysslaren Brolle och Maria Haukaas Storeng, som framförde Norges bidrag i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Det blir alltså Allsångspremiär för det rutinerade dansbandet Lasse Stefanz som bildades 1967. Lasse Stefanz består av Olle Jönsson, sång, Christer Ericsson, gitarr, Anders Pettersson, keyboard, dragspel och kör, Lars Sigfridsson, bas och sång, Hans Sigfridsson, gitarr, saxofon och kör samt Gunnar Nilsson på trummor. 1982 fick Lasse Stefans sin första Svensktoppsetta med låten ”Oh Julie”. Den skulle följas av fler. 1988 släpptes låten ”De sista ljuva åren” med Christina Lindberg och började gå varm i radion. I februari 1989 kom låten in på Svensktoppen och skulle slå alla tidigare rekord genom att ligga kvar i hela 65 veckor.

Allsångspremiär blir det även för Brolle, som egentligen heter Kjell Wallmark. Brolle har medverkat inte mindre än fyra gånger i Så ska det låta och även varit med i SVT:s Psalmtoppen. Han slog igenom 2002 med debutsingeln ”Playing with fire”. På skivan ”En stund på jorden” (2005) gör Brolle tolkningar av Cornelis Vreeswijks sånger. I år släppte han sin fjärde skiva ”Ett hjärta som glöder, som en gång brann”. Under våren har Brolle uppmärksammats efter att ha deltagit i KörslagetTV4 med en kör från hemstaden Boden.

Amanda Jenssen är 19-åringen från Lund som kom på en glimrande andraplacering i Idol 2007 med 48,7 % av rösterna. I januari fick Amanda skivkontrakt och hennes första singel hette ”Do you love me”. Hennes andra singel ”Amarula tree” har hon skrivit ihop med Pär Wiksten från Wannadies. I maj kom hennes debutalbum ”Killing my darlings”, med låtar skrivna av, förutom Amanda själv, Marit Bergman och Vincent Pontare. I sommar är det dags för hennes första egna turné.

Det är inte bara Anders Lundin som firar 50 år i år! Utan även den svenska rocken fyller ett halvt sekel. Några av Sveriges riktiga rockpionjärer firar genom att ge sig ut på en rad gemensamma spelningar. De fyra är inga mindre än Little Gerhard, Rock-Ragge, Rock-Olga och Burken.

Little Gerhard (Karl-Gerhard Lundkvist) är född 1934 i Västerås. Han fick sin första hit 1958 med ”What you’ve done to me” och korades samma år till Sveriges rockkung och senare även till Skandinaviens rockkung. I början av 1960-talet började han sjunga på svenska och kallades Lille Gerhard. De största framgångarna blev ”Den siste mohikanen” och ”Petter och Frida”. Han producerade även en del av Agneta Fältskogs tidigare inspelningar. Little Gerhard var oerhört stor som artist och gav ut närmare 50 singlar och över 20 EP-skivor under sin karriär. Han var den förste svenske rockartist som turnerade i England och fick även låtar utgivna i USA.

Rock-Ragge (Ragnar Nygren) är född 1938 och slog igenom i Sverige 1957. Han startade det egna bandet som döptes till Rock-Ragge & His Four Comets. Samma år spelade bandet in sin första EP-skiva med ”Teach tou to rock”, ”Be-Bop-A-Lula”, ”Blue Jean bop” och ”Ballroom Baby”. Sammanlagt fem EP gavs ut detta år. Rock-Ragge har även spelat med Rockfolket.

Rock-Olga (Birgit Magnusson) är född 1940 i Gävle och en av Sveriges första rockartister på 1950-talet. Birgit blev Rock-Olga med hela svenska folket när hon var 16 år. Tidigare hade hon arbetat som traversförare, mentalskötare och hemsyster. Hennes kompisar anmälde henne till tävlingen ”Ungdom med ton”, där hon kom tvåa. Många minns hennes tolkning av Paul Ankas fartfyllda låt från 1957 – ”What you’ve done to me”. Under 1970- och 1980-talet ingick hon i gammaldansgruppen Hafvsbandet. Birgit har skrivit 15-20 egna låtar, som hon klassar som gammeldanslåtar.

Sångaren och dragspelaren Burken (Leif Björklund) är född 1943. Redan som 10-åring fick han sitt första dragspel och bildade orkestern ”Burken och hans burkar”. Han blev senare frontman i Rockfolket som hade sin storhetstid på 1970-talet. Då erövrade de landets folkparker och krogscener med sin blandning av humor, spex och rock’n’roll. ”Hey Baberiba” var deras största hit. På 1980-talet upphörde bandet och Burken satsade på en solokarriär. Men på senare år har Rockfolket återuppstått och gjort en del nostalgispelningar med Rock-Ragge och Rock-Olga som gästartister.

Maria Haukaas Storeng var den som lyckades bäst, bland de nordiska länderna, i årets upplaga av ESC. Maria kom på femte plats med låten ”Hold on be strong”. Redan när Maria var fem år deltog hon i en konsert i sin hemstad. När hon var elva år spelade hon rollen som Annie i musikalen ”Annie get your gun” och några år senare gjorde hon rollen som Dorothy i ”Trollkarlen från Oz” på Det Norske Teatret. Sitt publika genombrott fick hon när hon 2004 deltog i tv-showen ”Pop Idol” i Norge där hon kom på en sjätteplats.

SVT1 Tisdag 8 jul 2008 kl 20.00: Allsång på Skansen

1 tanke kring ”Dansbandskväll i Allsång på Skansen

Lämna ett svar