En helg med Ingmar Bergman

”Med anledning av Ingmar Bergmans bortgång visar TV1000 Nordic elva av hans mest kända filmer under helgen den 10-12 augusti. Ingen annan svensk har på ett så påtagligt sätt präglat svensk och även internationell film och det vill vi hylla genom att dedicera tre kvällar på TV1000 Nordic”, säger Niclas Ekdahl, chef för Viasats betal-TV kanaler.

Han var en mångsysslare inom kulturen, men för de flesta kanske mest känd för sitt filmskapande. Ingmar Bergman, vars karriär inom filmen inleddes 1943 som regiassistent på SF, är mannen som av många anses personifiera svensk film och som egenhändigt satte Sverige på den internationella filmkartan.

Filmpoeten Bergman ägde stor respekt hos sina regissörskollegor. Den amerikanske regissören Woody Allen beskriver honom som ”den störste filmkonstnären under min livstid”, och den danske regissören Lars von Trier säger: ”Jag såg alla hans filmer, och han var en enorm inspirationskälla. Han framstod som filmkonstnären med stort F för mig.”

Ingmar Bergman nominerades till nio Oscars och har även mottagit ett stort antal andra priser för sina filmer, bland annat tre utmärkelser för bästa utländska film. Sammanlagt regisserade han under sin 60-åriga karriär hela 56 filmer, och för att hedra minnet av Sveriges mest inflytelserika och nyskapande regissör, visar TV1000 Nordic denna helg 11 av hans mästerverk.

Lämna ett svar