En resa i Papa Dees musikaliska världar

Papa Dee på en spelning med hip hoparen Aping. Foto: Helene Granqvist

Musik når längre än örat, ”Tellus, tell us ´bout your beats”.
Musik, kultur, upplevelser – från London och Bombay till New York via Jamaica, Mali, Kambodja och Barcelona. I kväll är det premiär i Sveriges Television för nya musikserien Papas kappsäck – ett program om människor som inte kan leva utan musik och för oss som inte kan vara utan. Med Daniel ”Papa Dee” Wahlgren som kunnig, karismatisk och nyfiken ciceron, eldsjäl och musiker reser vi ut i världen och upplever magiska möten med människor och deras musik.

Tillsammans med Papa Dee får vi träffa både förgrundsgestalter och helt vanliga musiknördar inom en myriad av olika världspopgenrer. Vi möter olika musikpersonligheter mitt i deras vardagsliv, på rep, vid frukostbordet, på hippa klubbar eller buddhistiska tempel.

I varje program sker dessutom musikaliska möten mellan Papa Dee och de musiker han korsar väg med. Ambitionen är att skildra hur musiken finns med oss människor genom alla aspekter av livet. Hur musiken förändras med oss, uttrycker, speglar, stärker oss över allt i hela världen.

Papa Dee skildrar liv och lust, puls och känslor, vardag och fest. Papas kappsäck är helt enkelt en fusion mellan musik, fakta, subjektiv dokumentärform och reseprogram.

Resan går till…
Kambodja – SVT2 torsdag 24 jan 2008 kl 20.00
Indien – SVT2 torsdag 31 januari 2008 kl 20.00
Jamaica – SVT2 torsdag 14 februari 2008 kl 20.00
New York – SVT2 torsdag 21 februari 2008 kl 20.00
Mali – SVT2 torsdag 28 februari 2008 kl 20.00
Barcelona – SVT2 torsdag 6 mars 2008 kl 20.00

Om premiärprogrammet på torsdag: Kambodja

Papa Dee stötte av en slump på Khmer-hiphop och det blev ingången till en både skrämmande och fascinerande resa. Kambodja var på sextio- och sjuttiotalet en metropol för rock och pop; en saga som fick ett abrupt slut när Pol Pot i princip utrotade alla kulturarbetare. Sedan några år tillbaka har dock en hiphopkultur vuxit upp som återupplivar stjärnorna från förr.

På samma sätt som amerikansk hiphop samplar James Brown, lånar de från sina gamla kambodjanska hjältar.

Papa Dee träffar en av de få överlevande musikerna från förr, men han hänger också med hiphoparna i musikstudion, på gig och är med när de vallfärdar till världsarvet Angkor Wat för att spela in en video. Och blir nästan frestad att äta rostade spindlar…

Medverkande i programmet:
Master Kong Nay, en mästare på sitt instrument chapai och en av de få överlevande utövarna efter Pol Pot. Brukar kallas Kambodjas Ray Charles. Han är blind och gör bluesliknande klassisk kambodjansk musik.

Sok ”Cream” Visal, Khmerhiphop-producent som hämtar inspiration i musik från det förflutna och gör om det till modern originell musik. Samarbetar med artisterna
Aping, en hip hopare med glimten i ögat, Krp Krp, karismatiskt stjärnämne som rappar, sjunger och charmar, rapparna Boomer och Deportee, en gängmedlem som blev deporterad från USA efter 11 september, samt KK, en streetdansare som driver skola för gatubarn.

Torsdag 24 jan 2008 kl 20.00: SVT1 Papas kappsäck

Lämna ett svar