Hjärnstorm – vad minns du?

Hjärnstorm Henrik Fexeus. Foto: Knut Koivisto SVT

Det går både att träna upp minnet och att sätta det ur funktion. Hjärnstorms programledare Henrik Fexeus undersöker de dolda sidorna i psyket under hösten och i premiärprogrammet testas minnet. Författaren Helena von Zweigbergk sätts på minnesträning och sopranen Annalena Persson har redan en teknik för att minnas en 5 timmar lång opera.

Minnet vägrar ofta att komma på beställning men kan plötsligt lockas fram av exempelvis lukter och musik. I premiärprogrammet av Hjärnstorm experimenterar programledaren Henrik Fexeus med vår minnesförmåga.

– Det går både att träna upp minnet och att sätta det ur funktion, menar Henrik som är expert på omedveten kommunikation.

Det är skillnad på närminne och långtidsminne men ibland kan det vara själva åtkomsten som blockeras för oss. Författaren och tv-profilen Helena von Zweigbergk har ansetts som disträ och glömsk sedan barnsben. Utan sin almanacka är hon chanslös och vi får se vad som händer när hon sätts på minnesträning. En operasångare däremot ska komma ihåg melodier, en text ofta på främmande språk och dessutom kunna agera på scenen utan några stödanteckningar.

Sopranen Annalena Persson vid Göteborgsoperan berättar vad hon gör för att minnas en 5 timmar lång opera av Wagner.

– Vi sätter själva murar för vår förmåga och det är dags att riva en del av dem, säger Henrik Fexeus som i åtta halvtimmesprogram under hösten undersöker de mer dolda sidorna i våra personligheter.

Hjärnstorm – Tisdag 21 aug 2007 kl 21.30 på SVT2

Lämna ett svar