K-19: The Widowmaker

K-19: The Widowmaker

K-19: The Widowmaker är en amerikansk action-thriller från 2002 som är baserad på en sann historia om Rysslands första ubåt med kärnvapen ombord. Under sin jungfruresa på Nordatlanten 1961 drabbades båten av ett allvarligt fel i sin kärnvapenreaktor.

Året är 1961 och det kalla kriget mellan Sovjet och USA råder. När befälhavaren Mikhail Polenin (Liam Neeson) på atomubåten K-19 upplevs jobba för långsamt med rustningen av båten ser det sovjetiska styret ingen annan utväg än att ersätta honom. Uppdraget går till Vostrikov (Harrison Ford) och Polenin får följa med på resan som officer.

Den 18 juni 1961 går ubåten till sjöss och Vostrikovs uppdrag är att så snabbt som möjligt få den illa förberedda båten och dess besättning i toppform. Mitt under pågående övning får Vostrikov order från Moskva att K-19 ska segla västerut och inta stridsberedskap 400 kilometer utanför den amerikanska kusten. Det ledningen inte vet är att ubåten skadats under övningarna och snart börjar atomreaktorns kylsystem läcka och reaktorkärnan blir överhettad och hotar att explodera.

För besättningen blir det en kamp mot klockan för att förhindra kärnvapenkatastrof som inte bara hotar dem själva utan också riskerar att starta ett världskrig mellan de två supermakterna, USA och Sovjet.

21:00 sänds i TV4
Lista över alla filmer som sänds på tv idag.

Lämna ett svar