Kräftkalas – en kär tradition

Traditionen i Cajunköket i Louisiana ger kryddor av alla slag utom dill eftersom dillen är dyrare än kräftor i södra USA. Istället mixar de gärna en kryddblandning av cayennepeppar, paprikapulver, röda och gröna chilifrukter, vitlöksklyftor och saft

En tradition som inte låter rubba på sig är kräftskivan i början av augusti varje år. Då äts kräftorna sörplandes och som seden bjuder kokade med dill och andra tillbehör. Men det går att äta kräftor på andra sätt och med andra kryddningar, smaker och tillagningar, som till exempel heta cajunkräftor.

 

Traditionen i Cajunköket i Louisiana ger kryddor av alla slag utom dill eftersom dillen är dyrare än kräftor i södra USA. Istället mixar de gärna en kryddblandning av cayennepeppar, paprikapulver, röda och gröna chilifrukter, vitlöksklyftor och saften från citroner.

I Louisiana finns det gott om restauranger som specialiserat sig på cajunmatlagning – en kokkonst med härliga dofter. Den franska invandringen har satt sin prägel såväl till vardags som till fest. I kvällens program får tittarna följa med till den amerikanska södern för att lära sig att äta kräftor på ett annat sätt. Bland annat görs ett besök i köket på Boutins i Lafayette.
Dessutom blir det besök på kräftfestival i Vadstena, den så kallade Kräftivalen, där man bland annat tävlar i bästa kräftrecept.
Producent är Bo Dagerstål som har med Kräfträtt gör sitt femte program om kräftor och kräftkalas för SVT.

SVT2 Onsdag 13 aug 2008 kl 19.30: Kräfträtt

Lämna ett svar