Little Boy: Bomben som förändrade världen

Little Boy: Bomben som förändrade världen

Hiroshima den 6 augusti 1945. Ett ensamt bombflygplan kryssar över morgonhimlen. I lasten ligger ”Little Boy”, världens första atombomb. Bara några sekunder senare är 140 000 människor döda och Hiroshima ligger i ruiner. Kriget är över.

Följ med när Viasat History minns tragedin, med premiären av det prisbelönta BBC-producerade dokumentärdramat ”Hiroshima” – på dagen 62 år efter att bomben släpptes.

Det var ett avgörande ögonblick i nittonhundratalets historia – det vetenskapliga, teknologiska, militära och politiska spelet som utlöste världens första atomsprängning.

”Hiroshima” återskapar vad inga andra program tidigare har gjort: hur det kändes att uppleva en atomsprängning, millisekund för millisekund. Med hjälp av specialeffekter, arkivfilm, dramatiseringar och intervjuer, visar ’Hiroshima’ vad som verkligen hände den där morgonen i augusti. Sett både från amerikanernas och japanernas synvinkel skildrar dokumentären spänningen och konflikten.

I två avsnitt följer ”Hiroshima” historien under tre dramatiska veckor – från den första provsprängningen i New Mexiko till dess att bomben släpptes över Hiroshima.

Med hjälp av briljanta dramatiseringar får tittarna bevittna hur det olycksbådande beslutet att fälla bomben först fattades, och därefter följa med bombflygplanet Enola Gray på dess dödsbringande uppdrag. Modern teknologi och specialeffekter visar vad som händer inuti bomben när den exploderar, och arkivmaterialet ger tittarna möjligheten att bevittna katastrofen från marken.

Med en blandning av dramatiseringar, teknologi och unika intervjuer med de överlevande och med före detta soldater, samt den general som släppte bomben, ger ”Hiroshima” en unik skildring av tragedin.

Missa inte denna fascinerande dokumentär på Viasat hitory

DEL 1: PREMIÄR MÅNDAG DEN 6/8 KL. 20.OO
DEL 2: TISDAG DEN 7/8 KL. 20.00

Lämna ett svar