OS-tema på Skansen med Poodles och Wei Wei

The Poodles är några av gästerna i kvällens program. Foto: Carl-Johan Söder/SVT  

Premiär på Allsång på Skansen är det för The Poodles, även om uppmärksamma tittare har kunnat se bandets trummis Kicken sjungandes i publiken tidigare. Poodles har skrivit den svenska officiella OS-låten ”Raise the banner” som de framför på tisdag kväll.

Bandet består av Jakob Samuel (sång), Christian ”Kicken” Lundqvist (trummor), den nya gitarristen Henrik Bergqvist och Pontus Egberg (bas). Samtliga bor i Stockholm och medlemmarnas mission är att lira tung och hård rock. 2006 debuterade de i Melodifestivalssammanhang med låten ”Night of passion” och kom fyra i finalen. Melodifestivalen gav mersmak och i år tävlade de med låten ”Line of fire” tillsammans med E-Type.

Killarna i The Poodles har alla verkat i musikbranschen länge. Innan the Poodles har de spelat i band som Talisman, Lion’s Share, The Ring, Zan Clan och Raw. De har medverkat på mängder av albumproduktioner och turnerat flitigt både i Sverige och utomlands.
De två jazzsångerskorna och systrarna Gustafsson har aldrig tidigare framträtt tillsammans i tv.

Rigmor Gustafsson har varit med i Allsång på Skansen två gånger tidigare, 2003 och 2005. Förutom att turnera runt i världen med sitt band, blir Rigmor ofta engagerad som solist. De senaste samarbeten har varit med Göteborg Wind Orchestra, Norrbotten Big Band och Uppsala Kammarorkester. På hennes senaste och fjärde album ”Alone with you” (2007) har hon själv skrivit all musik. Albumet belönades med en Grammis för bästa jazzskiva 2007.

Lillasyster Christina har sjungit i olika band och tillsammans med flera framgångsrika svenska jazzmusiker som Magnus Lindgren, Ronnie Gardiner, Bernt Rosengren, Karl-Martin Almquist, Jojje Wadenius och Rune Gustafsson. Liksom Rigmor har hon bott i New York. Christina jobbar som sånglärare och 2007 släpptes hennes debutalbum ”Moments Free”.

Allsång på Skansen är stolta över att kunna presentera den kinesiska superstjärnan Wei Wei. Ikväll framför hon för första gången den invigningslåt som hon ska sjunga vid OS i Peking.

Wei Wei har kallats Kinas motsvarighet till Madonna och har en smått osannolik historia. Wei Wei är född under väldigt knappa förhållande i norra Kina och blev känd i hemlandet över en natt. Under 20 år har hon varit en superstjärna i Kina, världens folkrikaste land. Hon har uppskattningsvis sålt 200 miljoner skivor och kassetter. I genomsnitt lockar hon 100 000 åskådare till sina konserter. Och hon bor i Sverige, på Kungsholmen i Stockholm.

Torgny ”Kingen” Karlsson är född i Sveg 1968. Sedan 13 års ålder har han turnerat med olika band: ”Kingen & The Pants”, ”Kingen & Hallgren” och ”Kingen Trio”. Under några år var även ordinarie medlem i legendariska bandet ”The Boppers” som han fortfarande skriver låtar för. Kingen Trio är fortfarande aktiva och spelar en blandning av blues, rock’n’roll, lite svensk folkmusik och en stänk country. De har turnerat flitigt runtom i Sverige på allt från festivaler till kyrkokonserter. Dessutom har Kingen spelat huvudrollen i ”Stora och små män” samt medverkat i filmen Juloratoriet och SVT:s sjukhusserie ”St. Mikaels”.

Owe Thörnqvist, som är född 1929 firar 80 år i mars nästa år. Han är förutom sångare också musiker, kompositör och textförfattare. Owe debuterade i Uppsala 1953 med revyn Bada med oss. I revyn ingick bland annat melodin ”Rumba i engelska parken”, en av hans många örhängen. ”Varm korv boogie”, ”Loppan”, ”Titta titta”, ”Dagny kom hit och spill” och ”Gun från Dragarbrunn” är några av Thörnqvist titlar genom åren. 2002 tilldelades han juryns specialpris under Grammisutdelningen, året efter fick han Evert Taube-stipendiet och 2004 erhöll han Cornelis Vreeswijk-stipendiet. 2005 gav han ut albumet ”Recovered” och gjorde en bejublad konsertturné runt landet. Owes låtar har funnits med i samtliga Allsångshäften genom åren, men det är bara andra gången som Owe själv medverkar i programmet.

Lämna ett svar