Uggla, af Ugglas och Rolandz intar Sollidenscenen

Caroline af Ugglas är en av gästerna hos Anders Lundin i kväll. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

På Tisdag kvällens Allsång på Skansen uppträder Melodifestivalsälsklingen Caroline af Ugglas, revykungen Magnus Uggla, Myspace-favoriten John ME och inte minst kultdansbandet Rolandz med Robert Gustafsson alias Roland Jäverup vid mikrofonen. Dessutom hyllas Povel Ramel av bland andra de tidigare Karamelodiktstipendiaterna Anne-Lie Rydé och Claes Eriksson. Även Povels dotter Lotta Ramel uppträder ikväll.

Caroline af Ugglas är med i Allsång på Skansen för första gången. I årets Melodifestival kom hon på andra plats med låten ”Snälla, snälla” som hon skrivit med sin man Heinz Liljedahl. En av Carolines förebilder är Janis Joplin och 2007 sålde hon guld med skivan ”Joplin på svenska”. I mars släpptes hennes femte album ”Så gör jag det igen” och sålde guld även den. När Caroline inte ger ut skivor är hon körledare. "Alla kan sjunga" är namnet på hennes två jättekörer i Stockholm och Uppsala. I sommar gästar hon Tomas Ledin på sex konserter.

Caroline får sällskap av en annan uggla, nämligen Magnus Uggla. Sedan Magnus slog igenom på 1970-talet har han fått ett folkkärt och nostalgiskt skimmer över sig. Skivorna har sålts i miljontals exemplar och han har släppt 15 studioalbum under sina 34 år som artist. 2005 fick ha ta emot Karl Gerhard-sällskapets stipendium, 1999 tilldelades han Guldgadden för Sveriges bästa manliga liveartist, dessutom har han fått ta emot sju Rockbjörnar. 1991 fick han Karamelodiktstipendiet och medverkade därefter i Povel Ramels revy ”Knäpp igen”. Mer revy blev det med föreställningen ”Uggla, Rheborg, Ulveson” som spelades på Cirkus i Stockholm. Magnus är nu aktuell med bloggboken ”Jag hade en gång en blogg” och följde i våras upp tv-serien ”Var fan är mitt band?” med ”Var fan är min revy!”. Ugglas revy har premiär i Bellevueparken i Karlshamn den 2 juli.

Rolandz är dansbandet som i höstas startades av Robert Gustafssons webbdesigner Joakim Nordborg. Bandet består av Ludwig Olin (klaviatur), Niclas Arn (bas), Robert Olsson (trummor), Peter Tiverman (gitarr), Anders Niska (sax) och Roland Jäverup (sång). Roland är Robert Gustafssons karaktär från Karlskoga som såg dagens ljus i filmen ”Torsk på Tallinn” 1999. Han medverkade som frontfigur på bandets premiärspelning i Östersund och när fler spelningar efterfrågades beslöts det att Rolandz inte kan existera utan Roland. Därför kommer Roland / Robert nu att fronta bandet under de elva spelningar som ingår i sommarturnén ”Dansgala 2009”. Rolandz slog igenom i vintras när de uppträdde i SVT:s ”Dansbandskampen” och i juni släpper de sitt debutalbum ”Efter regn kommer solsken”. Det här är Roberts sätt att ge Roland en liten revansch: det lyckliga slut som han inte fick i ”Torsk på Tallinn”

Anne-Lie Rydé och Lotta Ramel är aktuella med föreställningen ”Kolla Povel! –en Ramelodisk tripp” som de turnerat med det senaste året. Föreställningen återkommer senare i höst.
Lotta är dotter till Povel Ramel och har efter hans död tagit över Karamelodikt-utdelningen tillsammans med sin bror Mikael. Lotta har regisserat ” Kolla Povel! –en Ramelodisk tripp” och jobbar även som teaterlärare. Hon har studerat vid Statens scenskola i Malmö och har medverkat i filmer och tv-serier, bland annat i Hans Alfredsons film ”Falsk som vatten” och tv-serien ”Rederiet”.
Anne-Lie är en erfaren rock- och popsångerska. Hennes mest kända hit är ”Segla på ett moln”. Skivan ”Stulna kyssar” som kom 1992 och innehöll låtar som ”En sån karl” blev en stor succé. Hon har även varit med i Melodifestivalen flera gånger. Nu har hon ett eget radioprogram, P4 Retro, där hon spelar musik av svenska favoritsångerskor. 1985 tog Anne-Lie emot Karamelodiktstipendiet.

Claes Eriksson är motorn i Galenskaparna & After Shave och den som skrivit de allra flesta texterna och låtarna. Han har även regisserat de flesta av Galenskaparnas produktioner. Claes signum har blivit att spela de försynta och tillbakadragna figurerna, som Den beiga mannen i ”Macken” samt de aggressiva gestalterna med yviga gester, som Samuel Plottner i ”Hajen som visste för mycket”. 2006 satte han upp en ny föreställning: ”C Eriksson Solo” av och med honom själv där man får träffa många nya karaktärer. Även Claes har medverkat i föreställningen  ”Kolla Povel! –en Ramelodisk tripp”. 1 juni i år medverkade han i Povel Ramel-föreställningen ”En strut karameller” på Vasateatern i Stockholm med bland andra Lotta Ramel, Henrik Dorsin och årets stipendiat, Johan Ulveson. Claes fick själv Karamelodiktstipendiet 1987.

John ME (Mattias Edlund) skrev under sitt första skivkontrakt 1998 när han var sångare i The Motorhomes. Två album, några ”riktiga” jobb och 11 år senare gav han ut sin soloskiva under namnet John ME. Skivan som släpptes i april har kallats årets solocomeback. John ME premiärspelade sin nya låt ”Love is my drug” på P3 Guld galan tillsammans med Amanda Jenssen och sedan dess toppar singeln iTunes och har fått över 10.000 träffar på Myspace.

Lämna ett svar