Rädda menige Ryan

Missade du den? Ikväll på SVT2: ’Rädda menige Ryan’ – Spielberg-mästerverket som förändrade krigsfilmerna för alltid!

I gryningen av D-dagen, den 6 juni 1944, inleds en av de mest våghalsiga och betydelsefulla militäroperationerna under andra världskriget: de allierades invasion av Normandie. Mitt i detta kaos förlorar två amerikanska soldatbröder sina liv på Europas slagfält, samtidigt som en tredje broder kämpar för sin överlevnad i fångenskap hos japanerna. I ett desperat försök att rädda åtminstone en son till den hårt prövade familjen, ger USA:s arméchef order om en nästintill omöjlig räddningsmission. En grupp olikartade soldater, ledda av kapten John Miller, får i uppdrag att tränga djupt in i fiendens territorium för att hitta och säkra den fjärde och sista brodern, menige Ryan, till varje pris. ”Rädda menige Ryan” är inte bara en berättelse om krigets fasor, utan även en hyllning till mod, kamratskap och den osvikliga tro på mänsklighetens styrka även i dess mörkaste stunder.

Rädda menige Ryan” är en krigsfilm från 1998, regisserad av Steven Spielberg, som skildrar de dramatiska händelserna kring D-dagen, den 6 juni 1944, då de allierade trupperna landsteg i Normandie för att inleda befrielsen av Västeuropa från Nazitysklands ockupation. Filmen öppnar med en av de mest intensiva och realistiska skildringarna av invasionen på Omaha Beach, där amerikanska soldater möter dödligt motstånd från tyska styrkor.

I centrum för berättelsen står en särskild uppdrag: att rädda menige James Ryan. Ryan är den yngste av fyra bröder, varav två har fallit på slagfältet i Europa och en tredje har tillfångatagits av japanerna i Stilla havet. När USA:s arméchef får reda på detta fattar han beslutet att Ryan måste hittas och föras hem till sin familj, för att åtminstone rädda en son åt den hårt prövade familjen.

Kapten John Miller, spelad av Tom Hanks, får i uppdrag att leda en grupp soldater bakom fiendens linjer för att lokalisera och rädda menige Ryan. Detta uppdrag sätter de involverade soldaterna i en rad moraliska dilemman och tvingar dem att konfrontera krigets brutala realiteter. Sökandet efter Ryan blir en prövande och dödlig färd genom krigshärjade Frankrike, där varje soldats styrka, mod och beslutsamhet sätts på prov.

”Rädda menige Ryan” är inte bara en film om en räddningsaktion; den är en djupgående utforskning av krigets meningslöshet, kamratskap, offer och de ofattbara beslut som måste fattas i stridens hetta. Med sin starka berättelse, imponerande regi och kraftfulla skådespelarinsatser har filmen blivit en ikonisk skildring av andra världskriget och dess påverkan på individen och mänskligheten..

Rädda menige Ryan börjar 21:30 på SVT2

Trailer:

Läs mer om filmen på IMDB

Här hittar du alla dagens filmer som sänds på TV.

Skådespelare: Tom Hanks, Edward Burns, Jeremy Davies, Vin Diesel, Adam Goldberg, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Matt Damon,

Lämna ett svar