Christian Dior – mannen bakom myten

Christian Dior - mannen bakom myten

År 2007 är det 50 år sedan den ikoniske modedesignern Christian Dior avled, och 60 år sedan hans första banbrytande kollektion, ”New Look”, slog igenom i Paris och förändrade modevärlden.

Christian Dior, en av världens mest inflytelserika modeskapare genom tiderna, dominerade modebranschen under efterkrigstiden med sin yppiga New Look, och genom att etablera sin då unika affärsmodell med Dior som varumärke för ett varierande sortiment.

I Christian Dior – mannen bakom myten, utforskas den berömde modeskaparens extraordinära karriär och historien bakom hans världsberömda modehus. Här försöker man även avslöja mysteriet bakom hans personlighet, oklanderliga stil, dynamiska kreativitet och ojämförbara framgång i branschen.

Vi förflyttar oss tillbaka till Diors barndom åren efter slutet av Belle Èpoque, från vilken mycket av hans inspiration stammade, besöker huset där han växte upp, och trädgården som väckte hans intresse för blommor. Vi följer Dior under hans ungdomsår i Paris kulturliv och bevittnar hans osannolika förvandling från manager för ett galleri med avant garde-konst till firad designer.

Bilden av Dior sätts i det här programmet samman genom arkivmaterial och samtida fotografi, som tar oss med till Diors studio. Vi får till och med se unikt filmmaterial med Dior själv i arbete – fascinerande i sig själv, med tanke på designerns motvilja att exponeras offentligt.

Genom intervjuer med Diors nära vänner, före detta kollegor och designerkollegor som John Galliano och Pierre Cardin, samt material från hans bok Je Suis couturier, får vi en sammansatt bild av den blyge designern som erövrade världen men skrämdes av sin egen framgång. Trots sin korta karriär som modedesigner skapade Dior ett namn som fortfarande lever kvar världen över.

PREMIÄR PÅ VIASAT HISTORY:
CHRISTIAN DIOR – MANNEN BAKOM MYTEN TISDAG DEN 23/10 KL. 18.00

Här hittar du hela tv-tablån för vad som sänds på tv just nu

Lämna ett svar