Filip och Fredriks valvaka

Fredrik Wikingsson. Foto:Daniel Jälmbratt/Kanal 5.

Natten den 4 november sänder kanal 5 sin allra första valvaka. Maratonsändningen avslutas först när drabbningen mellan Barack Obama och John McCain/Sarah Palin är avgjord. Eller ”rockstjärnans match mot krighetsaren och hans bindgalna hockeymorsa” – för att citera Filip & Fredrik.

Barack Obama är Hollywoods älskling, den internationella politikens nye golden boy och USA:s förste svarta presidentkandidat. Mot honom står den tvättäkta krigshjälten John McCain och Alaskaguvernören Sarah Palin, fembarnsmamma och ny konservativ madonnagestalt. Men Filip & Fredrik beskriver det inte riktigt så. – Vi kommer att behandla de inblandade som de rockstjärnor de borde vara. Inget annat amerikanskt val – eller svenskt för den delen – har varit så tydligt och dramatiskt tacksamt.

Du har en ung cool svart presidentkandidat som appellerar till varenda liberal människa i världen, som ställs mot en krigshetsare och hans bindgalna hockeymorsa, säger Fredrik. Kunniga, sköna och träffsäkra analyser, väntade och helt oväntade gäster och mycket humor är några av ingredienserna i maratonsändningen, som varar tills dess att en ny amerikansk president är vald.

Men hur neutrala är egentligen Filip & Fredrik i den amerikanska presidentfrågan? – Vi tänker inte hymla med att vi håller på Obama och jag är säker på att de som sänder de andra valvakorna tycker likadant. Men vi både kan och vågar säga det rakt ut. Lars Beckung, programchef på Kanal 5: – Filip & Fredrik brinner verkligen för den här valvakan och älskar dessutom uppesittarkvällar.

Lämna ett svar