Bedragaren

Han kom till Malmö för tolv år sedan. Vatikanens särskilda sändebud, en katolsk biskop iförd mantel och stav – fader Macdulio Roy. På kort tid erövrade han staden, bjöd frikostigt och skaffade sig många vänner. Fader Mac vann allas förtroende, förättade vigslar – bröllopet finns på film – och började investerade nyfunna vännernas pengar. Mycket pengar, flera miljoner tog han hand om, och gjorde påstådda tavelaffärer.

Den 9 juli 1996 samlades ett 15-tal, för varandra okända personer, utanför Fader Macs lägenhet på Nobelvägen. Detta var dagen då de skulle få utdelning på sina investeringar. Men lägenheten var tom.

När polisen kom till platsen mötte de upprivna malmöbor, lurade på alla sina tillgångar. Polisen startade husrannsakan i jakt på ledtrådar och några förvirrade dygn följde. Var var han, Fader Mac? För inte var han väl död. Och inte var han katolsk biskop heller. Utan kanske en av de största bedragarna i modern tid.

Hans riktiga namn var György Zemplenyi och var sedan flera år efterlyst av Interpol för bedrägerier i bl a USA, Australien, Israel och sitt hemland Ungern. Där var han 1992 ledare för OS-landslaget i simning, men stack med 10 miljoner av sponsorpengarna. I Israel några år senare uppträdde han som ultraortodox jude, handlade med diamanter – men bytte ut diamanterna mot glas.

Filmen Bedragaren av Åsa Blanck och Johan Palmgren är en världsomspännande och fantasieggande skildring av en bedragares framfart. Varifrån kom han? Hur kom han att bli den bedragare han blev? Men det är också en berättelse om sprickan i vardagen vi alla längtar efter som gör att en bedragare som Fader Mac kan verka.

1 tanke kring ”Bedragaren

  1. Den mest skrattretande och intessanta sannskildring som sänt i TV på många år. Karl måste vara superintellektuell som talar så många sproåk och kan hålla alla sina bedrägerier i minnet efter sina framfarter i så många länder och världsdelar. Han bodde i Budapest, på just den gården där han sägs ha dött kände jag igen mig i filmen, tror jag varit där för ca 4-5 år sedan. Min systers dotter och pojkvän (svenskar som studerade till veterinärer) hyrde en lägenhet en tid där. Jag undrar vilket år han ”dog” där och vilken adress det var? Mycket intressent alltihop. Gör en lång serie av denna fängslande historia om han eskapader i alla länder, måste bli en storsäljare.Tack för filmen som sändes i veckan!

Lämna ett svar