Miss Li och H.E.A.T. möts i Allsången

Allsång på Skansen H.E.A.T. är några av artisterna i kvällens program. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Det blir sprudlande pianopop på tisdag kväll när Miss Li åter äntrar Solliden-scenen. Och så lär det gå hett till när hårdrockarna i H.E.A.T. släpper loss. Två göteborgare kommer till Skansen: popsångaren Timo Räisänen och musikalartisten Malena Tuvung. Från Glada Hudik teatern kommer Toralf Nilsson och Theresia Widarsson. Dessutom medverkar sångaren och skådespelaren Per Myrberg. Det är Pridevecka i Stockholm så vi passar på att bjuda på dragshow med anrika After Dark.Det är andra gången gillt för sångerskan Miss Li i Allsång på Skansen. Miss Li är känd för sin mycket speciella röst och musikstil, en typ av pianopop. Linda Carlsson som hon egentligen heter, kommer ursprungligen från Borlänge. 2006 började hon skriva egna låtar som hon la ut på MySpace och fick samma år i november sitt första skivkontrakt som resulterade i skivan ”Late night heartbroken blues”. Sen dess har hon släppt ytterligare tre album och ett best-of-album. Dessutom har hon medverkat på bland annat Lars Winnerbäcks och Maia Hirasawas album. Många har hört henne i duetten ”Om du lämnade mig nu” som hon sjunger tillsammans med Winnerbäck och som legat hela 97 veckor på Svensktoppen. På Trackslistan hamnade hon som bäst som på 4:e plats med ”Ba ba ba” och på plats nummer 8  med ”I heard of a girl”. Just nu är Miss Li aktuell med nya albumet ”Dancing the whole way home” och en massiv sommarturné.

H.E.A.T. grundades i januari 2007. Sångaren Kenny Leckremo sjöng i två olika band som gick ihop. Gruppen består förutom av Kenny på sång av Dave Dalone (gitarr), Eric Rivers (gitarr), Jona Tee (keyboard), Jimmy Jay (bas) och Crash (trummor). H.E.A.T. spelar rock med influenser av bland annat Toto, Europe och Whitesnake. 2008 släppte H.E.A.T. sin debutskiva som fick ett mycket positivt mottagande av kritiker över hela världen. I Japan släpptes skivan i en speciell utgåva med bonusspåret ”Stay”. Gruppen medverkade i årets Melodifestival med låten ”1000 miles” och gick direkt till final. H.E.A.T. har varit förband till Alice Cooper och Toto. I början av juni spelar H.E.A.T. på Sweden Rock Festival i Blekinge för andra gången.

Timo Räisänen gick från att sjunga i Göteborgs Domkyrkas Gosskör till att turnera landet runt med Håkan Hellströms band. 2005 släppte Timo soloalbumet ”Lovers are lonely”, året efter kom albumet ”I´m Indian” och 2007 kom ”Love will turn you around”. Under P3 Guld-galan 2007 utnämndes han till ”Årets manliga artist” och året därpå fick han ”Guldmicken” på nämnda gala. När senaste säsongen av Körslaget sändes var Timo ledare för en av körerna som dessvärre åkte ut i det andra programmet. 2008 kom hans fjärde album ”…And then there was Timo”, en skiva där Timo gör coverlåtar av artister som Whitney Houston, In Flames och Sahara Hotnights.

After Dark är dragshowgruppen som i samband med sin första föreställning 1976 på Shazam i Stockholm öppnade en egen nattklubb med samma namn. Det stora genombrottet kom 1980 med krogshowen ”Förför Sverige i tiden” som spelades på Hamburger Börs i Stockholm. 2004 deltog After Darks Christer Lindarw och Lasse Flinckman i Melodifestivalen med låten ”La dolce vita” och hamnade på en tredjeplats. Tre år senare deltog de igen med låten ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. Gruppen har satt upp många shower och tagit emot flera priser under sina 33 år. Under Gaygalan 2005 tilldelades gruppen pris för ”Årets drag” och ”Årets Show”. Samma år fick Christer Lindarw Guldmasken för ”Bästa Kostym” och 2006 tilldelades han Eskilstuna Stads Musikpris. I år var det dags för en ny show och en ny parhäst: Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson. Efter en vår i Eskilstuna sätts showen upp på Tyrol i Stockholm hösten 2009.

Per Myrberg är sångare och skådespelare. Han har framfört massor med låtar och gjort mängder av föreställningar under sin karriär. Den av hans låtar som spelats flitigast torde vara ”Trettifyran” som låg på Svensktoppen i 39 veckor 1964-65. Senaste plattan var ”Sommarnatt, Per Myrberg sjunger Evert Taube” (2003). Per har främst stått på Dramatens och Stockholms stadsteaters scener, men har även spelat i musikaler som ”Chess” och ”Jekyll och Hyde”. På tv är han mest känd som Baronen i ”Hedebyborna” och MacFie i ”Saltön”, succéserien som nu spelas in i fyra nya avsnitt och planeras sändas på SVT under 2010. När musikalen ”Cats” uppfördes i Göteborg gjorde Per rollen som den gamle teaterkatten Growltiger och han kommer att ha samma roll när ”Cats” spelas på Cirkus i Stockholm i höst.

Malena Tuvung började med konståkning redan när hon var fem år. Hon kom tvåa flera gånger i Junior-SM i teamåkning. Hon är utbildad vid Balettakademin i Göteborg och karriären fick fart när hon spelade Chacha i musikalen ”Grease” på Skaraborgs Länsteater. Malena har även arbetat i Spanien. Under de senaste åren har hon medverkat i flera musikaler på Göteborgsoperan, bland annat ”My Fair Lady”, ”Mary Poppins” och ”Romeo och Julia”. I höst spelar Malena i ”Cats” på Cirkus i Stockholm. Där har hon rollen som glamourkatten Grizabella och kommer att sjunga Streisands paradlåt ”Memory”.

Glada Hudik Teatern hade sin första föreställning ”Tomtar på rymmen” 1996 och fick sitt publikgenombrott 1999 med ”Indianer i djungeln”. Teaterns skådespelare består av utvecklingsstörda. Många av dem kan inte läsa, någon kan inte tala och några har svårt att röra sig. Det har varit viktigt att utveckla föreställningar utifrån skådespelarnas egna idéer. Färdigt manus eller inläsning av repliker existerar inte. 2005 satte Glada Hudik Teatern upp ”Elvis” och slog publikrekord i Hudiksvall. Denna hyllningsföreställning till ”Elvis” spelades under våren på Cirkus i Stockholm och återkommer med tre föreställningar i höst. Ikväll träffar vi Theresia Widarsson och Toralf Nilsson, två av skådespelarna från ensemblen.

Allsång på Skansen Tisdag 28 jul 2009 kl 20.00 på SVT1

Lämna ett svar