Dags att besöka Gotlands hjältar igen

SOS Gute Frv. Andreas Pettersson, Rolf Bonté, Jonatan Ahdrian, Lars "Bäckis" Bäckman och Peter Kolberg. Foto:Louise Wiker/Kanal 5.
Stockholmsbrats, gycklare och cykelturister. På sommaren invaderas Gotland av semesterfirare och livet förändras för de som bor där året runt. Det är inte bara högsäsong för glassförsäljarna, utan även för brandmännen, poliserna och ambulanspersonalen som får rycka ut för att undsätta både gotlänningar och turister.

Ännu en sommar har förflutit på Sveriges mesta semesterö. Ojet och Henke i ambulansen, brandmannen Hjalle och alla de andra hjältarna som vi lärde känna förra året är nu tillbaka. I år har de sällskap i serien av polisen och fler kollegor, till exempel brandmanspraktikanten Rebecka.

Gotland bor det bara 57.000 personer, men över 700.000 personer gästar ön varje år, de allra flesta på sommaren. I SOS Gute följer vi brandkåren, ambulansen och polisen under några hektiska sommarveckor. De arbetar dygnet runt med att ta hand om de flesta olyckor; bränder, båtolyckor, bilolyckor, akuta sjukdomsfall eller andra nödsituationer.

Vi får följa dem under både dramatiska räddningsaktioner, livet på brandstationen och deras möten med allt från fulla Stockholmare till gräsbränder och trafikolyckor. Räddningsaktionerna tar plats på hela sommarvackra Gotland, i det hektiska och turistfyllda Visby, ute på landet och runt om i hela Östersjön.

På brandstationen i Visby finns inte bara brandmän utan även ambulans, helikopter, dykare och sjukvårdare. Stationen utgör navet för räddningsarbetet på Gotland och täcker inte bara ön utan även en stor del av Östersjön. Stationen är bemannad i fyra skift dygnet runt. För personalen är kollegorna på stationen en andra familj där man stöttar varandra i med och motgång och efter tuffa räddningsuppdrag. Nytt för i år är också att polisen på Gotland är med och vi får bland annat följa dem under patrulleringar bland fulla turister och sliriga Stockholmsbrats som är igång redan tidigt.

Säsongspremiär: Torsdag 8 oktober 20.00 på Kanal 5

Lämna ett svar