Sanningen om Apollo 11 på Viasat History

Dokumentären ”Sanningen om Apollo 11” presenterar nya bevis som avslöjar att astronauterna som genomförde den historiska månlandningen 1969 nästan strandade där på grund av en trasig strömbrytare. Lyckligtvis hjälpte deras uppfinningsrikedom dem att åtgärda problemet – med hjälp av en kulspetspenna. Detta var bara en i raden av katastrofer som kunnat ta Neil Armstrongs berömda månlandning från triumf till tragedi.

I dokumentären sägs att amerikanerna var så angelägna att hinna före ryssarna med att landa på månen, att de fyrade av Apollo 11 i förhoppning snarar än förväntan. Faran var så överhängande att president Richard Nixon till och med hade förberett ett tal till nationen, med meddelande om besättningsmedlemmarnas död.

Hemliga dokument, som för första gången offentliggjorts, visar hur NASA-cheferna underlät att berätta för besättningen att de flyktvägar de blivit utbildade i mycket väl skulle kunna vara värdelösa. Den amerikanska regeringen ville förhindra att bilder av ett misslyckande nådde tv-tittare världen över, och beordrade NASA att kapa all kommunikation med astronauterna om en katastrof inträffade.

Programmet belyser hur primitiv teknologin var vid tiden för den första månlandningen, för 38 år sedan. Idag finns lika mycket teknologi i ett digitalt armbandsur som det fanns i hela månfarkosten, medan IT-resurserna i Houstons Mission Control är likvärdiga dem i dagens bärbara datorer.

Torsdagen den 13/9 klockan 18.00 på Viasat History

Lämna ett svar