Schlagerkung Rybak kommer till Skansen

Alexander Rybak i Allsång på skansen Foto: Indrek Galetin

Sällan har en liknande seger skådats i Eurovisionssammanhang som när den unge norrmannen Alexander Rybak kammade hem årets rekordvinst. På tisdag kväll uppträder han i Allsång på Skansen. Det gör även hans landsmaninna Elisabeth Andreassen, Larz Kristerz, vinnarna från årets Dansbandskampen, kultsångerskan Anna Book, författaren Marcus Birro, soulsångerskan Pauline och anrika Stockholms Gosskör.

Alexander Rybak är 23-åringen från Nesodden utanför Oslo som, innan Eurovision Song Contest ens hade börjat, tippades som årets vinnare. Och vann gjorde han med besked! Alexander fick, med sina 387 poäng, fler röster än någon tidigare fått. Under Norges uttagning till ESC fick han hela 77% av de norska rösterna. Alexander föddes i Vitryssland men flyttade till Norge i unga år. Han har spelat fiol sedan han var fem år och är en mycket duktig violinist. Dessutom är han sångare, kompositör och skådespelare. I Norges version av Idol 2005 gick han vidare till semifinal och 2006 vann han talangtävlingen ”Kjempesjansen” på NRK med sin egen låt ”Foolin´”. Under 2007 spelade han Spelmannen i ”En spelman på taket” på Oslo Nye Teater. För den rollen vann han Heddaprisen som är det mest prestigefyllda priset inom norsk teater.

Elisabeth Andreassen upptäcktes 1980 av Lasse Holm på en countrygala i Stockholm. Hon blev medlem i Chips som vann Melodifestivalen 1981 med låten ”Dag efter dag”. Elisabeth var även med i den norska gruppen Bobbysocks som vann Eurovisionsfestivalen 1985 med ”La det swinge”. Hon har uppträtt i musikaler och revyer, bland annat med Bosse Parnevik. Tillsammans med Kikki Danielsson och Lotta Engberg deltog hon i Melodifestivalen 2002 med låten ”Vem är det du vill ha”. Sommaren 2004 turnerade hon med Lasse Holms ”Diggiloo”. I år kom albumet ”Spelleman” som är hennes 50-årspresent till sig själv. Under våren har Elisabeth turnerat med Alexander Rybak.

Larz Kristerz bildades 2001 i Älvdalen. Från början var det mest tänkt som en hyllning till 70-talets dansband och killarna repade ihop ett fåtal låtar för att uppträda under Barnens dag. Men suget efter killarna växte sig större, så det var bara till att sy upp fräcka danskostymer och ge sig ut och spela. Larz-Kristerz består av Stefan Nykvist 32 år (gitarr, sång, dragspel), Peter Larsson 31 år (sång, kompgitarr), Trond Korsmoe 46 år (sologitarr), Morgan Korsmoe 19 år (elbas), Mikael Eriksson 37 år (trummor), Kent Lindén 46 år (klaviatur) och Torbjörn Eriksson (orgel). I februari släpptes albumet ”Hem till dig” och under våren har de varit ute på turné och bland annat gästat SVT:s Babben & Co. Killarna var faktiskt med på Allsången redan förra året, men den gången spelade de inget själva, utan satt som publik. De syntes tydligt i sina typiskt röd-vita scenkostymer. Larz Kristerz och deras kostymer syntes sen under hela säsongen av SVT:s ”Dansbandskampen” där Larz Kristerz till slut stod som segrare.

Pauline Kamusewu är aktuell med sitt andra album ”Never said I was an angel”. Pauline debuterade 2003 med albumet ”Candy rain” och samma år fick hon ta emot en Rockbjörn för ”Årets Svenska Nykomling”. Pauline är soulsångerska, kompositör och textförfattare och hon har haft två hitlåtar ”Running out of gaz” och ”Answer”. Hon skrev sin första låt tillsammans med en kompis när hon var tolv år. Vid 19 års ålder medverkade hon på rapparen Lillemans singel ”Tonårstankar”. I samband med det upptäcktes hon och fick ett eget skivkontrakt.

Anna Book tv-debuterade i SVT:s ”Solstollarna” 1985. Strax därefter spelade hon in sitt första album ”Killsnack” och låten med samma namn låg länge på Svensktoppen. Det stora genombrottet kom med låten ”ABC” som Anna deltog med i Melodifestivalen 1986, endast 15 år gammal. Under de senaste åren har hon lånat ut sin röst till olika karaktärer i både tecknade filmer och dataspel. 2006 var hon programledare för Lilla Melodifestivalen. 2007 släpptes cd:n ”Samba Sambero” och 2008 kom självbiografin ”Boken om Anna Book”, i vilken Anna bland annat skriver att hennes högsta önskan är att får vara med i Allsång på Skansen. Och det fick hon!

Marcus Birro debuterade 1992 med diktsamlingen ”Det oerhörda och i den andra världen”. Marcus är författare, dramatiker, krönikör och bloggare. Marcus är flerfaldigt prisbelönt, bland annat fick han i februari ta emot Stora Bloggpriset för sin Italienblogg på Expressen. Förra året fick han Svenska fans Guldskölden för ”Årets sportkrönikör” och ”Årets sportbloggare” och 2007 fick han ”Dan Anderssonpriset”. Marcus leder radioprogrammet ”Karlavagnen” som sänds i P4 varje fredag och i sommar uppträder han på Peace and Love-festivalen i Borlänge. Under året kommer Marcus även ut med boken ”Att leva och dö som Joe Strummer”.

Tisdag 14 jul 2009 kl 20.00 Allsång på Skansen SVT1

Lämna ett svar