Allsång på Skansen med bla Magnus Uggla

Peter Jöback och Eva Dahlgren är några av sommarens artister hos Anders Lundin i Allsång på Skansen. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Magnus Uggla har vi under våren sett kuska land och rike runt i SVT:s nöjesprogram ”Var fan är mitt band?” I säsongens andra Allsång på Skansen är det premiärspelning med det nya bandet som sattes samman i programserien.

Magnus fullständiga namn är Per Allan Magnus Claësson Uggla. 1975 debuterade han som soloartist med albumet ”Om Bobbo Viking”, men slog igenom ordentligt med skivan ”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt” (1977). Med albumet ”Välkommen till folkhemmet” (1983) kom satiren in i Magnus texter, något som har blivit hans kännetecken. Han har under åren medverkat i krogshower, sjungit operett och varit med i Melodifestivalen två gånger (1979 och 2007). Det senaste albumet, ”Pärlor åt svinen”, kom ut hösten 2007 och är Magnus 20:e skiva.

Sanna Nielsen gjorde en bejublad medverkan i årets Melodifestival med låten ”Empty room” där hon fick folkets röst och slutade på andra plats. Sanna kommer från Edenryd som ligger utanför Bromölla i Skåne, ett stolt samhälle som 2003 skapade Sanna-bakelsen när hon deltog i Melodifestivalen med bidraget ”Hela världen för mig”. Numera bor hon på Lidingö där hon tidigare i år utsågs till årets Lidingöbo. Sanna började sjunga tidigt och redan som elvaåring tog hon, som yngsta svenska artist någonsin, en förstaplats på Svensktoppen med ”Till en fågel”. Hon har deltagit i Melodifestivalen ytterligare fyra gånger tidigare. Men det är Sannas premiär för Allsång på Skansen.

E.M.D. består av de tre före detta Idoldeltagarna Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo. I vintras kom covern ”All for love” och sålde tre gånger platina, det vill säga 60 000 exemplar. Under sommaren turnerar E.M.D. runt om i Sverige.

Erik Segerstedt var fram till 2006 en vanlig kille som jobbade som vaktmästare på Uddevalla sjukhus. Men 2006 kom han på andra plats i Idol. I januari 2007 släppte han debutsingeln ”I can’t say I’m sorry” som toppade singellistan och sålde guld. En månad senare kom debutalbumet ”A different shade” som han fick en guldplatta för.

Mattias Andréasson sökte 2007 till Idol, kom med och slutade på en 5:e plats. Förutom att sjunga, spelar han piano och elbas. På sin nya skiva ”A state of mind” spelar han elbas. Just nu har han tagit uppehåll från studierna på Kungliga Musikhögskolan för att ha tid med E.M.D.

Danny Saucedo medverkade i Idol 2006 där han kom på sjätte plats. Samma år blev han korad till ”Sveriges 7:e sexigaste man” av tidningen Plaza Kvinna. Vintern 2008 medverkade han i underhållningsprogrammet ”Let’s dance” tillsammans med danspartnern Malin Johansson. De slutade på en 4:e plats.

Eva Dahlgen fick sitt stora genombrott 1991 med skivan ”En blekt blondins hjärta”. Skivan sålde över 500 000 exemplar och belönades med fem Grammis. Men hon började långt tidigare än så. Hennes debutskiva ”Finns det nån som bryr sig om” kom 1978. Hon har samarbetat med Esa-Pekka Salonen, skrivit barnböcker och turnerat med Buddaboys (bestående av Eva samt systrarna Mija och Greta Folkesson). Buddaboys spelade på Allsång på Skansen 2003. Två år senare uppträdde hon solo på Allsången och nu är det dags för en tredje gång – den här gången tillsammans med Peter Jöback som hon turnerar tillsammans med i sommar med föreställningen ”Himlen är inget tak”.

Peter Jöback är en av de soloartister som har medverkat flest gånger i Allsång på Skansen. I år blir det åttonde gången han uppträder på allsångsscenen. Peter slog igenom 1995 i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal ”Kristina från Duvemåla”. 1998 hade Peter premiär med sin egen krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Han har även gett ut flera album inom olika genrer. 2007 släpptes hans senaste album ”Människor som du och jag” som är frukten av ett mångårigt samarbete mellan Peter och låtskrivarna Niclas Frisk och Andreas Mattsson. Frisk och Mattsson har även skrivit låten som Peter och Eva framför ikväll.

tv-påminnelsePåminnelse för SVT1 – Allsång på Skansen

Lämna ett svar